Gelukzoekers

Gelukzoekers

Waar word jij gelukkig van?
Met je partner en de caravan naar Frankrijk?

De hoeveelheid likes op je laatste post?
Eindelijk uit die ellende van de echtscheiding?

Of ‘gewoon’ een status, de erkenning dat je er bent en er mag zijn?

Voor de vijftig geportretteerde mensen is momenteel het laatste prioriteit. Het gevoel van warmte, gezien worden en een veilig bestaan opbouwen. Vrijheid en veiligheid. Dat is het thema binnen elk asielzoekerscentrum.

We creëerden een Europa waar het goed is. Simpelweg goed.
Vrijheid, veiligheid en geluk is bijna vanzelfsprekend.

Anderen moeten er harder voor werken; zij komen van verder weg.

Ook zij mogen gezien worden. Zij moeten gezien worden.

Tref vijftig mensen met dromen, wilskracht en levenslust. Kijk naar ze en besef… 

 

Een maatschappelijk betrokken project uit 2016 die mede dankzij initiatiefneemster Ema Najetovic werkelijkheid is geworden. Onder leiding van onder andere TAQA Theater De Vest Alkmaar kwamen ruim 20.000 bezoekers langs in de grote kerk Alkmaar om de 50 portretten te bekijken en de verhalen te lezen.

Smoke Sells

Smoke Sells

In een tijd waarin het roken aan alle kanten aan banden wordt gelegd in Nederland zie je juist nog steeds erg veel scenes in films en series waarin gerookt wordt. Dit is toch vaak omdat het bij een personage of karakter hoort en het beter verkoopt. Smoke Sells is een serie zwart-wit portretten die de namen van Sigaretten merken dragen; van links naar rechts, Belinda, Black Devil, Pall Mall, Lucky Strike, American Spirit.

 

Urbex Sexploring

Urbex Sexploring

Fotografie: Rick Akkerman

SetDresser: Ilse Korf

Een erotische fotoserie die gemaakt is in en om het Ringers gebouw te Alkmaar. De ruwheid en vergane glorie van het gebouw functioneerde als grote inspiratiebron voor deze tentoonstelling. Nederland is onderdeel van een maatschappij waar leegte vaak snel plaatsmaakt voor nieuwe verlangens, de hedendaagse maatschappij. Een tijd waarin men vernieuwing, spanning en extremen zoekt en vindt. In deze fotoserie komen verschillende soorten fetisjen naar voren, maar ook geaardheid, eenzaamheid en verwaarlozing zijn onderdeel van de serie. De fotoreeks toont het kwetsbare menselijke verlangen. De ruwheid van het leegstaande gebouw heeft een schoonheid die schreeuwt om vastgelegd te worden. Door naakte schoonheid toe te voegen wordt een nieuwe belevenis gecreëerd. Het verleden en het verlaten is opnieuw ontdekt en vastgelegd. Enkel voetstappen blijven achter. Deze vorm van fotografie wordt Urbex fotografie ofwel Urbex Exploring genoemd.

Oude schoonheid ontmoet nieuwe schoonheid in Urbex Sexploring.

Historie Ringers

In 1920 werd de eerste steen gelegd en werd de Ringers Chocoladefabriek in gebruik genomen. In 1972 viel het doek en maakte het gebouw plaats voor meubelhandel Klercq die het pand bekleden met witte aluminium platen. In 2008 werd er faillissement aangevraagd waarna het pand grotendeels leeg kwam te staan. Het pand werd “bewaakt” middels antikraak door een gallerie en De Block werd De Blok. Inmiddels ruim 9 jaar na de val van de Klercq is het pand weer ontdaan van de witte beplating en heeft opnieuw tijdelijke invulling gekregen door de Stadskantine en Het Nieuwe Warenhuis.

Het volledige pand is inmiddels gestript en zal uiteindelijk plaats maken voor een hotel, appartementen, winkels en een ware chocolade experiënce om zo Ringers weer eer aan te doen.

PrijzenCircus

Deze serie heb ik samen opgezet en ontwikkeld met mijn broer Davy Akkerman. Hierbij heeft hij de art directie gedaan. Een serie die tot stand is gekomen in het voormalig V&D gebouw in Alkmaar. Het verteld het verhaal van Veronique Doornzon.

“Veronique Doornzon is een stijlvol geklede dame van middelbare leeftijd die graag winkelde bij de V&D of eigenlijk, zoals zij zelf liever zei: Bij “Dreesman”.  Daar werd ze gelukkig van. Vroeger was ze getrouwd met een wat saaie man maar hij verdiende goed. Helaas, cliché, hij heeft haar verlaten voor een jongere vrouw. Nog elke maand ontvangt ze een behoorlijke alimentatie van haar ex-man. Daar heeft ze wel voor gezorgd!

Ze shopte eigenlijk alleen nog maar bij de V&D omdat ze zich daar thuis voelde. De kleding paste haar gewoon goed. En die mysterieuze man, die daar werkt? Die vond ze maar al te interessant. Maar helaas, het was geen prater.

Het is een zonnige dag en PrijzenCircus!”

EYEcontact

(just a selection of 50 portraits)

Do you close your eyes for current world problems or do you dwell on it?

Where do you go when there is no way out?

Would you run if war is imminent?

How would you feel in a camp with 1001 other cultures?

What would you have left if you leave everything behind?

Could you imagine having no status anymore?

What would you wish for if you have nothing?

 

We are fifty refugees that are looking for eye contact. Eye contact with the western world. Eye contact with you.

Can you see me?

We invite you to connect with us, do we have something in common?

Of course, look closely……..

We all have eyes to see and to shut.