Koningsdag-Rick-Akkerman-Publicatie-AC-03-05-2014

De dag dat Koninginnedag Koningsdag werd.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

Dit jaar was het dan opeens Koningsdag inplaats van Koninginnedag. Op 26-04-2014 werd er overal weer feest gevierd. De nationale feestdag is officieel verplaatst van 30 april naar 27 april en omdat dat dit jaar een zondag was, vierden we de allereerste Koningsdag op 26 april. Van 1981 tot 2013 werd elk jaar Koninginnedag gevierd, de verjaardag van Koningin Juliana. Op de 71ste verjaardag van Juliana en bij de troonopvolging op 30 april 1980, besloot Beatrix om deze dag in stand te houden ter ere van haar moeder. Ook uit praktische overwegingen. Haar eigen verjaardag op 31 januari is geen goede dag, en meestal veel te koud, om een groot feest te houden buiten. Koningin Beatrix heeft uiteindelijk van Koninginnedag gemaakt wat het vandaag de dag is, met de gekende vrijmarkten en kinderspelen. En dan nu sinds 30-04-2013 Willem Alexander wordt de eerste koning der Nederlanden sinds 1890! Sinds dat jaar heeft Nederland alleen koninginnen gehad. Daarvoor hadden we ook een Willem, namelijk Willem III. De Koning bracht dit jaar zijn eerste bezoek aan Graft de Rijp en Amstelveen.

Zelf was ik deze feestelijke dag gewoon in mijn eigen stad en heb het uitbundig gevierd. Met een man of 20 op de boot door Alkmaar is inmiddels vaste traditie geworden. Helaas is het vaarbeleid de laatste jaren erg streng geworden en kun je ook niet meer door de binnenstad heen varen. Erg jammer al zeg ik het zelf. Dit was het allerleukste van het varen. Eerst een rondje, om vervolgens aan te meren met velen bootjes bij het Waagplein. Waarom het zo streng is geworden is mij een raadsel, zeker omdat naar mijn weten er nooit wat is gebeurd en het elk jaar erg gemoedelijk ging.

Aangezien ik zelf aan het feesten was heb ik enkel van verschillende bekende plekken in Alkmaar foto’s gemaakt vanaf de boot en deze uiteindelijk in een mooi statisch, doch vrij portret van onze Koning verwerkt. Zo zie je in de foto de molen van Piet twee keer, de Kneppelbrug, de Bierkade en de Accijnstoren. Als ik de foto van een afstand bekijk doet het mij denken aan een standbeeld, door de verschillende lagen over de Koning heen lijken het facetten. Door het oranje/geel over de foto krijgt het een gouden/bronsen uitstraling.

De naam van de foto is; Koningsdag.

Heeft u de Koning nog opgezocht??

 

Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.