チーズ-markt-Rick-Akkerman-Publicatie-AC-19-04-2014

De Kaasmarkt in Alkmaar, een kleine stad met een grote geschiedenis.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

4 April werd de eerste Kaasmarkt van dit seizoen weer gehouden op het waagplein in Alkmaar. Een plek die ik al 33 jaar mijdt op vrijdag vanwege de drukte van het toerisme. Het werd dus hoogtijd om eens als echte kaaskop te gaan kijken en een foto te maken voor de krant. De Kaasmarkt is wereldberoemd en wordt in 5 verschillende steden gehouden. In Edam, Gouda, Hoorn, Woerden en natuurlijk in de echte kaasstad Alkmaar. Ook het naastgelegen kaasmuseum wat net heropent is, is een mooie trekpleister die de stad eer aan doet.

Vorige week 11 April was het prachtig weer. Bussen vol stonden bij aankomst al aan de kanaalkade. Zo vroeg in het seizoen, en nu al gezellig druk! Na even te hebben rondgekeken heb ik aangebeld bij een wildvreemde in het aan het waagplein grenzende appartementencomplex. Al snel stond ik op de derde verdieping en kreeg hier perfect uitzicht van de hele markt. Het licht scheen mooi van achter het complex en belichtte het plein prachtig. Al snel had ik het idee om een panoramafoto van het hele plein te maken en hier naderhand een leuke bewerking aan toe te voegen. Ik heb deze panoramafoto uit de hand geschoten en hij bestaat totaal uit maar liefst 16 foto’s. Naderhand heb ik een bewerking gedaan waardoor je een “Madurodam” effect krijgt. Dit effect kun je ook direct met een speciale tilt-shift lens verkrijgen. Alleen deze heb ik helaas niet in mijn bezit en het mooie van het achteraf toevoegen is dat je nog alle mogelijkheden hebt. Het “Madurodam” effect krijg je door een deel van de foto onscherp te maken en extra kleur aan de foto toe te voegen. Deze techniek werkt overigens het beste met foto die van bovenaf zijn genomen. Als finishing touch heb ik de klok van de Waagtoren terug gepoetst, hierdoor is deze weer scherp.

Alkmaar is hierdoor een kleine stad met een grote geschiedenis.

Zoals je op mijn website kunt zien ben ik ook gecertificeerd Google fotograaf voor het maken van Google Maps Business views. Binnenkort zal ook de Kaasmarkt op de kaart gezet worden en kun je dus virtueel over de Kaasmarkt en in de Waagtoren naar binnen lopen.

De naam van de foto is; チーズ markt. Hier staat dus Kaasmarkt, waarvan Kaas in het Japans is omdat het een grote trekpleister is voor de Japaners.

Komt u als echte Alkmaarder weleens op de Kaasmarkt??

 

Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.