Zomerpunt-Rick-Akkerman-Publicatie-AC-28-06-2014

De langste dag hebben we alweer gehad. Het begin dat de astronomische zomer ingaat.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

Rond 21 juni was de langste dag van het jaar. Of de kortste nacht natuurlijk. De dag wordt ook wel zomerpunt genoemd en dat is dan ook de naam van de foto. Meestal valt deze dag 1 of 2 dagen eerder dan 21 juni. De langste dag blijft natuurlijk gewoon een etmaal van 24 uur duren maar het is het moment tussen zonsopkomst en zonsondergang die het langst is. Hierdoor is het het langst licht en het korst donker. Op het zomerpunt (de langste dag) luidt ook het begin van de astronomische zomer. Dat is de reden dat de foto goed bij het onderwerp past. Een korte nacht met een sterrenhemel. De bol (ook wel Orb genaamd) in de foto is doormiddel van een zaklamp gemaakt. Als deze op de juiste manier wordt rond geslingerd krijg je een dynamische bol. Light painting (schilderen met licht) is een techniek die ik al vaker heb gebruikt in mijn foto’s en ook HIER al heb toegelicht.

Deze sterrenfoto bestaat uit meerdere foto’s met langere belichting en ook de verschillende onderdelen die uitgelicht zijn. In de foto zie je de sterren in een rondje, dit komt omdat de camera op de noorderster is gericht. Dit is het het draaipunt van de aarde waardoor je zoals in dit geval meerdere foto’s maakt de beweging van de aarde in de sterrenhemel terug ziet. Als je dan uiteindelijk alle foto’s samenvoegt middels software vormen deze één prachtige foto. De foto heb ik gemaakt in de duinen bij Egmond aan Zee.

Zal het een lange warme zomer worden met veel zwoele avonden? Ik hoop het!

Bent u meer een zomer of een wintermens??

 

Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.