Schaduw-van-boven-Rick-Akkerman-Publicatie-AC-10-05-2014

Dodenherdenking in Alkmaar, Stille Tocht richting monument.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

4 mei was het weer het moment om de doden te herdenken. Even twee minuten stilte om voorheen voornamelijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, tegenwoordig is het begrip dodenherdenking in de breedste zin van het woord getrokken. Een stille tocht vanaf de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar ging vanaf half acht richting het monument aan de Harddraverslaan. Elk jaar weer een indrukwekkend gebeuren. Ik liep voor de menigte uit om de stilte vast te leggen met mijn camera. Lopend over de Harddraverslaan stond ik stil en zag ik dit tafereel. Nikki Natzijl van fotostudio Wick Natzijl (al jaren een begrip in Alkmaar) die een fotoreportage aan het maken was voor de gemeente. Het zonlicht scheen mooi en creëerde prachtige schaduwen op het grindpad.

Staand op een trappetje om zo de menigte in de verte beter in beeld te brengen. Het geeft deze foto net dat beetje extra lading en krijgt hierdoor een ander verhaal. Eenmaal thuis gekomen zag ik de foto in het groot en tot mijn verbazing leek het schaduwspel op de voorgrond op een kruis. Ik heb de schaduw aangedikt om zo de symbolic van dodenherdenking terug te brengen in de foto. Een schaduw die van boven komt dacht ik meteen. En dat is natuurlijk altijd zo omdat de lichtbron(in dit geval de zon) de schaduw creëert maar ook omdat het kruis vanaf boven, van uit de hemel als het ware geprojecteerd word op de grond, om zo de doden te herdenken.

De naam van de foto is daarom ook; “Schaduw van boven”

Heeft u nog meegelopen in de stille tocht??

 

Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.