Ambachtelijk-Rick-Akkerman-Fotografie-Publicatie-AC-23-08-2014

Goudsmid Joeri Dijkman van Metal Art oefent oud ambacht uit met de nieuwste technieken.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

Oude ambachten bestaan gelukkig nog steeds. Zo ook het ambacht dat goudsmid heet, een prachtig vak waar ik zelf ook een opleiding voor gevolgd heb voordat ik mij volledig op de fotografie stortte. Vier jaar lang ging ik elke week 1 avond richting Amsterdam met mijn koffer vol fijne gereedschappen om daar op school de mooiste dingen te maken. Geduld is een schone zaak in dit vak, zo ben je soms uren aan het vijlen en schuren, alles op de duizendste nauwkeurig. Uiteindelijk heb ik na vier jaar het papiertje gehaald en ben mijn stage gaan doen in Amsterdam bij Gassan Diamonds en heb hier met heel veel plezier gewerkt. We zaten met 14 man op een atelier, erg gezellig!

Een half jaar later ben ik in Alkmaar terecht gekomen bij Metal Art, destijds nog gevestigd in de knusse Hekelstraat. Een hele nieuwe wereld ging voor mij open als goudsmid. Grote computergestuurde draai-en freesbanken, de nieuwste technieken werden gebruikt in combinatie met een eeuwenoud ambacht. Materialen voor handen als titanium, zirkonium en edelstaal. Hiervoor was meer nodig dan alleen mijn opleiding goudsmid. Zelfs mijn vooropleiding aan de middelbare school van mechanische techniek schoot tekort. Ik pikte het gerust makkelijker op met deze achtergrond maar op een gegeven moment voelde ik mij toch meer productiemedewerker. Nadat ze verhuisde richting de Laat ben ik vrij snel gestopt met het vak. De bedoeling was eigenlijk dat ik in het nieuwe pand de fijne kneepjes van het vak zou leren van de meester zelf (Joeri Dijkman). Dat liep jammer genoeg even anders, er was te veel werk en de nieuwe winkel moest ook nog draaien. Met een schitterend papiertje op zak en inmiddels een heel eigen atelier ingericht aan huis heb ik toch uiteindelijk de moeilijke keuze gemaakt om te stoppen.

Een keuze die er wel voor gezorgd heeft dat ik nu ben waar ik zijn wil. Zelfstandig fotograaf met een artistieke en technische achtergrond die ik mooi kan combineren. Ik geniet elke keer van mijn werk en groei nog elke dag in het vak. Een passie waar ik voor ga, een passie waar ik voor leef!

De naam van de foto is; Ambachtelijk.

Wat is uw passie???

 

Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.