Het-Oog-Rick-Akkerman-Publicatie-AC-18-01-2014

Het kunstwerk ’’De Duivenwagen’’ op de Friesebrug.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

De Friesebrug van Alkmaar is in 2009 opgesierd met het kunstwerk “De Duivenwagen” door Kunstenares Marte Röling. Drie grote stalen ”wielen” met de 23 befaamde duiven boven op. Helaas zit er weinig glimmends meer aan sinds de “Gouden Duiven” verwijderd zijn nadat er veel vandalisme op het kunstwerk werd losgelaten. Sommige mensen kunnen nog steeds moeilijk van mooie dingen afblijven. De duiven zijn destijds verspreid over Alkmaar zodat ze weer mooi en veilig kunnen glimmen. De foto die ik heb gemaakt geeft het kunstwerk een hele andere betekenis. Door een 360 graden panoramafoto vlak voor het kunstwerk in de rondte te maken en de compositie zo te positioneren lijkt het op een oog. Ik zie het dan ook als ”Het Oog” wat over Alkmaar waakt. Kunst is ook vaak wat je er zelf in ziet zonder dat je het verhaal erachter weet. Op het moment dat de kunstenaar zijn visie of filosofie over het werk verteld snap je meestal wat er mee bedoeld wordt.

Kunst wordt vaak te snel bekeken, ook ik betrap mezelf er wel op dat ik er vaak te snel voorbij loop. Maar op het moment dat je kunst langer bekijkt en vanaf verschillende standpunten kun je een kunstwerk vanuit een hele andere hoek opeens wel heel interessant vinden. Dat is nou het mooie van kunst.

De foto van deze week heet daarom ook, ”Het Oog”.

Heeft u het weleens van deze kant bekeken?

 

Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.