Movember-vs-Mamming-Rick-Akkerman-Publicatie-AC-16-11-2013

KWF zit wel snor.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

Naar aanleiding van Movember en de nog redelijk onbekende internethype #Mamming heb ik deze keer een ander soort foto gemaakt dan jullie van mij gewend zijn. Movember, de maand November waarin aandacht wordt gegeven aan prostaat- en zaadbalkanker. Een actie waarbij mannen op 1 November zich scheren en vervolgens laten sponsoren om hun snor de hele maand te laten groeien waarbij de opbrengsten ten goede komen van KWF kankerbestrijding. #Mamming is in Nederland nog een onbekende vorm van aandacht vestigen in strijd tegen borstkanker en voor borstkankerbewustwoording. Bij #Mamming leggen gezonde vrouwen op willekeurige plekken hun(beklede) borsten neer, bijvoorbeeld door de borsten op tafel te leggen. Ze laten zich fotograferen om zo te laten zien aan de wereld dat een Mammogram echt geen pretje is. Een ‘ludieke’ actie die sexy overkomt en voor vrouwen die de ziekte wel hebben of hebben gehad aanstootgevend kan zijn. Daarentegen is het juist uit solidariteit naar vrouwen die een mammogram laten maken en om de “schaamte” er af te halen. Het is namelijk van levensbelang dat vrouwen één keer per jaar een borstkanker-check laten doen. Wordt borstkanker in een vroeg stadium geconstateerd dan is het zo dat 90% van de vrouwen ‘het overleeft’ . Het is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Om Movember en #Mamming kracht bij te zetten heb ik deze foto gemaakt, met een grote knipoog en compleet over de top. Een mooie jonge vrouw met enorme borsten bovenop het hoofd van een oudere man met een gigantische snor. Ik beeld hiermee letterlijk een strijd uit. Een strijd tussen Movember en #Mamming, een strijd tegen kanker. Het was niet eenvoudig om te fotograferen zoals ik het in mijn hoofd had, ten eerste om iemand te vinden met zo’n grote snor was een hele opgave. Vervolgens de borsten goed uit te laten komen boven op het hoofd ging niet eenvoudig ondanks zij toch behoorlijk grote borsten heeft.  Zij was overigens een stuk makkelijker te vinden.

Uiteindelijk na een lange shoot, veel make-up (by Joycelynn) en fotoshopwerk verder ben ik tevreden met het eindresultaat en hoop dat ik hiermee op een positieve manier aandacht schenk tegen kanker.

De naam van de foto spreekt voor zich; Movember vs #Mamming.

Wat vind u van de nieuwe internethype #Mamming??

 Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.