Traditie-Rick-Akkerman-Publicatie-AC-23-11-2013

Sinterklaas, een kleurrijk feest voor iedereen die niet zwart-wit denkt.

Mijn naam is Rick Akkerman en ik heet u van harte welkom op mijn foto-blog,

Wekelijks vindt u hier een nieuwe foto die u in het “Hart” van de Alkmaarsche Courant (zaterdageditie) terug kunt vinden. De Alkmaarsche Courant is een bijlage van het NHD (Noordhollands Dagblad). Elke week zal ik de foto uit de krant exclusief hier op mijn blog toelichten en bent u natuurlijk vrij om uw reactie te geven. De foto’s zullen diversiteit tonen en over het algemeen zal de leidraad actie en beweging zijn.

Afgelopen zaterdag 16-11-2013 was het weer zo ver, de Sint en zijn Pieten kwamen aan vanuit het verre zuiden, zo ook in Alkmaar. Een jaren lange traditie waar veel kinderen (en ook volwassenen) elk jaar weer naar uitkijken. De drukte en spanning onder de kinderen begint vaak al halverwege oktober als de eerste pepernoten en chocoladeletters weer in de schappen liggen. De eerste speelgoedgids valt op de deurmat en als klein kind ga je meteen het hele boek doorspitten en aankruisen wat je allemaal op je verlanglijstje wil. Je schoen zetten met een wortel en wat water voor het paard. Luidkeels “kapoentje” zingen om vervolgens s’nachts wakker te liggen van elk geluidje en s’ochtends snel naar beneden te rennen om te kijken of er wat in je schoen zit. Het heerlijke avondje komt er weer aan, gezelligheid voor het hele gezin. 5 december, warme chocolademelk en banketstaaf, er worden sinterklaasliedjes gezongen en opeens wordt er hard gebonkt op het raam! Je rent naar de deur om te kijken of je nog een glimp van de Pieten kan opvangen, maar helaas. Wat maakt het ook uit, er staat een zak vol cadeautjes op de stoep! Je sleept hem mee naar binnen en keert de hele zak ondersteboven, elk cadeau is weer een verassing!

Het is een traditie die voor kinderen onbeschrijfbaar is, voor volwassenen onbetaalbaar om de glinstering in de ogen van het kind te zien en goed voor de economie.

Er is al zoveel over gezegd en geschreven de laatste tijd maar dat weerhield mij niet om toch een foto te maken met wat meer lading en een achterliggende gedachte. Het is een panoramafoto van 5 foto’s aan elkaar die gemaakt is vanuit een appartement bij het Waagplein. Ik heb de foto omgezet in een traditioneel zwart-wit tint waarbij ik alle mensen heb teruggehaald naar kleur. Behalve de Pieten, die zijn zwart-wit omdat zij een traditie vormen. Zwart-wit is neutraal, je hebt daardoor geen onderscheid tussen kleuren. Zwart-wit denken zijn naar mijn mening iets wat niet past bij een kleurrijk feest als Sinterklaas.

De foto is genaamd; Traditie.

Bent u nog zoet geweest afgelopen jaar??

 Bent u geïnteresseerd in een afdruk van de foto? Laat u gegevens dan in de SHOP achter en ik neem z.s.m. contact met u op. Heeft u zelf iets interessants wat u wilt laten verzilveren in een “Echte Akkerman”?? Neem dan contact op.